Télikert kivitelezés

Télikert kivitelezés

A télikert kivitelezés, nyitott terasz télikerté alakítása komplex feladat, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni. Szerencsére külön építési engedélyre nincs szükség az ilyen átalakításhoz, viszont, ha alapterület növeléssel jár az átépítés, akkor már igen, amihez komplett tervezési dokumentációt is mellékelni kell. Ezt cégünk elkészíti.

A télikert kivitelezés ára hozzávetőlegesen m2-ként 100-200 ezer Ft+szerelési díj+áfa, amit természetesen még számos körülmény befolyásolhat. Ilyen pl. a beépítendő anyagok milyensége (műanyag, alumínium), a különféle nyílászárók fajtája (toló ajtó, harmonika ajtó), az üvegezésük hőszigetelése (két rétegű, három rétegű), a napfény védelem módja és a jó szellőztetési megoldások kiválasztása. Ha pl. csak általános tárolásra használják a beépített télikertet, akkor elégséges a kétrétegű üvegezés. Viszont, ha lakóterületként is alkalmas négy évszakos télikert a cél, akkor az üvegek jó hőszigetelése mellett a fűtést és a szellőztetést is meg kell oldani.

Télikert kivitelezés anyagok

A télikert kivitelezéshez használt anyagok erősen befolyásolják a költségeket. A merevítővel ellátott PVC-ből készültek viszonylag olcsók, utólagos felületkezelést nem igényelnek és rendkívül időtállóak. Az alumíniumból készültek, amelyek tartósak, színezhetők és szinte nincs hátrányuk, ha csak az nem, hogy elég drágák. Hogy ezek közül melyiket választjuk, az ízlés, másrészt anyagi kérdés, ám a választás vonzataival nem árt előre tisztába lenni.

Az üvegezés anyaga és milyensége is lényeges a télikert kivitelezés szempontjából. A télikertek oldalfalaiba szinte kizárólag üveget célszerű beépíteni, mivel ez tökéletesen átlátszó, és a télikerteknél ez alapvető szempont. A tetők héjalásába beépített polikarbonátnak számos előnye van. Ütésálló, rugalmas, csekély önsúlyú, jó UV szűrő, viszont az üvegnél rosszabb a hangszigetelő tulajdonsága, és az eső meglehetősen hangosan kopog a felületén. Évek múlva még a víztiszta kivitelű is mattul, ami azonban opál vagy bronzszínű tábláknál nem zavaró. Létezik energia visszaverő szürkés színű változatuk is, amely azonban nem éri el a hasonló napfényvédő üvegek hővisszaverő képességét. Előnye hogy a ragasztott, edzett üvegfedésnél sokkal kedvezőbb az árfekvése.

Télikert kivitelezés: üvegezés

Sokkal jobb U= 1,1 W/m2K hőszigetelő hatásúak a réteges felépítésű üvegszerkezetek. Ez az érték a legegyszerűbb szerkezetű üvegre vonatkozik, amely argongáz töltésű és Low-e bevonatos. A hangszigetelése is jó, legalább 38 dB – esőben csendes – és hangszigetelő üveg alkalmazásával tovább fokozható. A felületük nem öregszik, a szennyeződések viszont az átlátszóságuk miatt jobban látszanak rajta, mint a polikarbonáton.

A tetőhéjalás típusánál ajánlatos figyelembe venni a beépítendő terasz tájolását, mivel ez határozza meg a leendő helyiség benapozását. Északi vagy keleti fekvésű teraszoknál az üvegházhatás kevésbé jelentkezik, ezért az ilyen helyekre nem szükséges napvédő funkcióval ellátott üveget használni, a déli fekvésűeknél viszont ezek alkalmazásával csökkenthető nyáron az üvegházhatás. Ez függ a tető hajlás szögétől is. A laposszögű, legfeljebb 5 fokos lapos tetőknél ez kevésbé érvényesül, mint a 30 fokos dőlésű félnyereg tetőknél.

Az oldalüvegezés kiválasztásánál mindig a nagy hőszigetelő képességű és erős hővisszaverésű üvegeket ajánlatos választani, amelyek könnyen tisztíthatók és lehetőleg edzett üvegtáblákból álljanak. A legalább 4-16-4 mm-es hőszigetelt üvegek a megfelelőek, ám ezen túl számos szempontra ügyelve kell a megfelelőt kiválasztani. Ugyanis az az üveg, amelyik kívül tartja nyáron a nap meleget, az télen sem engedi azt hasznosulni.

Nagyon lényegesek a télikert kivitelezés-ekor az üvegfalába beépített bejárati-, vagy erkélyajtók helyes megválasztása. Számos változat között lehet választani, ám a legpraktikusabbak a tolóajtók, a toló-bukó ajtók, ablakok, vagy a harmonika ajtók, amelyeknek kiválasztásakor főként a helyigényükre kell nagy figyelmet fordítani. Ezek egyben a helyiség szellőzésében is jelentős szerepet kaphatnak. Jó választással megelőzhető a helyiségben a páralecsapódás, és elősegíthetjük az ideális levegőcserét minden évszakban. Ajánlatos referenciával rendelkező vállalkozóra bízni a terasz télikertté alakítását, aki a saját tapasztalataival segít a legideálisabb megoldás kialakításához.

telikert-kivitelezes
télikert kivitelezés