Polikarbonát teraszfedés

Polikarbonát teraszfedés

Az eső elleni védelemben a polikarbonát teraszfedés használata igen elterjedt megoldás, melyeket leggyakrabban műanyag, fa szerkezetű vagy acélvázra szerelnek.

Nézzük meg, melyek az előnyei, illetve hátrányai a szilárd, épített tetőkkel szemben.

Polikarbonát teraszfedés hőszigetelten

A hőszigetelt polikarbonát teraszfedés mellett legtöbbször azt hozzák fel, hogy jó szigetelő, ezért nyáron, a tűző nap ellenére is kellemes hőmérséklet van alatta, nem hevül át a terasz. Ez nyilván nyomós érv egy balatoni nyaraló vagy lakásnak használt ingatlan esetén is.

A nyári hőségben azonban sajnos kibírhatatlan meleg lesz alatta, ugyanakkor az átmeneti időszakokban (vagy akár nyáron a kora reggeli órákban) elegendő napsugárzást enged át, ahhoz, hogy kellemesen érezzük magunkat.

Ha az átmeneti időben is ki akarjuk használni a napsugárzást és nem akarjuk lesötétíteni a belső helységeinket, akkor a szilárd fedés helyett polikarbonát lemezeket kell használnunk a teraszfedésre. Egyetlen hátránynak a szükséges, de egyben költséges árnyékolás tűnik.

Mielőtt most mindenki elszaladna polikarbonát lemezeket vásárolni az új polikarbonát teraszfedéséhez, érdemes elolvasni cikkünk többi részét is, mert megmutatjuk, mi jelent a polikarbonát lemeznél is jobb megoldást.

polikarbonat-teraszfedes
polikarbonát teraszfedés

Teraszfedés polikarbonát lemezzel vagy üveggel?

Tényként megállapíthatjuk, hogy sokkal több terasz kap polikarbonát teraszfedést, mint üvegtetőt, annak ellenére, hogy  a polikarbonát lemezeknek az üveggel szemben sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük:

  • Fényáteresztő képességük min. 20%-kal rosszabb mint az üvegé, így leárnyékolják a teraszt, illetve a belső helyiségeket.
  • UV fény hatására idővel elszíneződnek, elöregszenek
  • Nem karcállóak, így felületük rövid idő alatt karcossá válnak
  • A tetőlemezként használt lemezek légkamrásak, üregesek, emiatt nagyon felerősítik a kopogó hangot (pl. eső)
  • Nem lépésállóak, ezért a tisztításuk nehézkes lehet

A polikarbonát teraszfedés előnyként csupán két dolgot lehet említeni:

  • könnyebb az üvegnél, ezért gyengébb teherbírású tartószerkezetre is fektethető
  • lényegesen olcsóbb az üvegnél

Fentiekkel kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a statikai tervezésnél nem csak a tető súlyát illene figyelembe venni, hanem a szabványokban előírt 125 kg/m2 hóterhelést is.

Mit válasszon?

A terasz megtervezése nagy körültekintést igényel, mivel a későbbiekben már csak nehezen, nem ritkán jelentős költségekkel módosítható. A tervezéshez segítséget nyújtanak szakembereink, akik az összes létező megoldás előnyeit és hátrányait is megismertetik Önnel.

Kérje ingyenes árajánlatunkat>>>