Nyitható télikert

Nyitható télikert változatai

A nyitható télikert a hagyományos társaikhoz képest több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. A hagyományos télikertek a megépítésüket követően fix szerkezetek, mozgatni csak a nyitható kialakítású üvegfelületeket lehetséges. A nyithatóan kialakított télikertek egyik, vagy akár több falát is kinyithatjuk, összetolhatjuk, így egy sokoldalú helységet kapunk. Az összetolt elemek minimális helyet foglalnak, így néhány mozdulat megtételével a zárt falú télikertünk egy nyitott terasszá alakítható.

A Nyílászárók kialakítási és nyitási módok. Ezek alapján kell eldönteni, hogy a lakáson, télikerteken az ablak egyszárnyú, kétszárnyú, nyíló, bukó, nyíló-bukó, fixen üvegezett vagy, hogy kívülről nyitható-e. Itt kel figyelembe venni a lakás szellőztethetőségét, a fényviszonyokat esetleg a költözésnél szükséges nyílásméreteket, télikerteknél a szabad felület biztosításával a természet szeretetét.

Nyitható télikert kialakítása

A nyitható télikert egyik előnye, hogy sokoldalúbbá teheti az épület mellett elhelyezett télikertet. A nyitható télikert elemei néhány mozdulat segítségével eltolhatóak, akár elemenként is.

Tolóajtós télikert

A nyitható téli kertek elterjedtebb fajtája, melyeknél a függőleges elemek oldalra tolhatóak. Az egymás mellett elhelyezett üvegezett elemek a mellettük lévő elé vagy mögé rendezkednek a tolás közben. A tolóajtós télikert előnye, hogy egymástól függetlenül tolhatjuk el az elemeket. Így bármikor megváltoztathatjuk, hogy melyiken keresztül szeretnénk kimenni.

A tolóajtók a helység két végében gyűlnek össze, így csak ott foglalnak el helyet a télikert belsejében. A nyitható téli kert megoldások között a tolóajtós télikert emellett alacsonyabb áron építhető meg, mint a harmonikaajtós változatok.

Harmonikaajtós télikert

A nyitható téli kert harmonika ajtós megoldás esetében az épület egyik vagy több oldala is elemenként egymásra csukható. A nyitáskor a télikert elemeit jobbra, illetve balra is eltolhatjuk, az üvegfelületek kialakításuk szerint kifelé, illetve befelé nyílhatnak.

A nyitáskor egy bizonyos távolságban szabadon kell hagyni a sávot az üvegfelületek zavartalan mozgatása érdekében. Ez a nyitható téli kert megoldás általában nagyobb méretű vagy szélesebb télikertek esetében előnyös, ilyenkor az üveglapok fele balra, másik felük pedig jobbra nyílik majd. Az utolsó elemmel együtt az összes üvegfelület behajtható, így szinte csak minimális helyet vesz majd el a télikerttől nyitott állapotban.

nyithato-telikert